Mācīšanās kultūra organizācijā: kāpēc tik nozīmīga un kā to iedzīvināt

Foto: Freepik.com

Darbā mēs pavadām daudz laika – aptuveni vienu trešdaļu dzīves. Lai arī viens no primārajiem mērķiem, kāpēc izvēlamies strādāt, ir, lai gūtu ienākumus un finansiālo stabilitāti, vienlaikus tā ir iespēja augt un attīstīties profesionālajā jomā, īpaši tad, ja uzņēmumā tiek nodrošinātas ne vien karjeras izaugsmes, bet arī mācību iespējas. Raksta turpinājumā noskaidro, kas ir mācīšanās kultūra, kāpēc tā ir svarīga un kā to iedibināt organizācijā!

Personīgā un profesionālā izaugsme – visvērtīgākā investīcija

Uzņēmums, kurā tiek nodrošinātas personīgās, profesionālās attīstības iespējas un veicināta mūžizglītība, ir soli priekšā saviem konkurentiem. Kā norādīts amerikāņu daudznacionālās stratēģijas un vadības konsultāciju uzņēmuma “McKinsey & Company” 2021. gada sagatavotajā pārskatā par cilvēkkapitāla un kvalificēta darspēka vērtību, zinoši un kompetenti darbinieki ir vērtīgākais ieguvums vairāku iemeslu dēļ:

  • paaugstināta produktivitāte, prasme labāk pārvarēt dažādus izaicinājumus un pieņemt racionālākus lēmumus;
  • spēja labāk adaptēties jaunai darba videi, tehnoloģijām un procesiem;
  • augstāks lojalitātes līmenis un samazināta darbinieku mainība;
  • uzņēmuma izvirzīto mērķu efektīvāka sasniegšana un kopējās attīstības veicināšana.

Kā iedzīvināt mācīšanās kultūru?

Foto: Freepik.com

Mācīšanās kultūra nozīmē, ka gan organizācijā jārada atbilstoša vide, gan arī darbiniekiem pašiem ir jābūt gana motivētiem pilnveidot esošās zināšanas un prasmes, kā arī apgūt ko pilnīgi jaunu. Šādas kultūras iedibināšana var būt laikietilpīgs process, taču jāatceras, ka tā sniegs būtiskus ilgtermiņa ieguvumus kā darbiniekiem, tā arī uzņēmumam.

Vadītāji kā iedvesma un atbalsts

Uzņēmuma vadībai ir jābūt kā labajam piemēram, kas mudina augt un attīstīties. To var panākt, gan aktīvi iesaistoties dažādās ar mācībām saistītās aktivitātēs, gan paužot atbalstu izglītības iniciatīvām.

Mācīšanās kā daļa no ikdienas darba dzīves

Mācībām nevajadzētu kļūt par ārpusdarba aktivitāti, pretējā gadījumā darbinieki ātri vien zaudēs vēlmi un interesi pilnveidoties. Tā vietā mācīšanos ieteicams integrēt kopējā darba procesā, lai tā kļūtu par daļu no ikdienas. Viena no iespējām ir organizēt obligātās mācības, kas jāapgūst visiem darbiniekiem.

Ar mācīšanos saistīto mērķu izvirzīšana

Vēlmi aug un attīstīties var vairot arī tad, ja viens (vai vairāki) gada vai ceturkšņa mērķi ir saistīti ar mācīšanos. Īpaši motivējoši tas darbojas gadījumos, kad par mērķu izpildi iespējams saņemt papildu samaksu. Vēl viens no risinājumiem ir regulāro pārrunu ieviešana, kuru ietvaros darbinieks tiekas ar savu tiešo vadītāju, lai pārrunātu gan stiprās puses, gan arī izvērtētu tās kompetences, ko būtu nepieciešams pilnveidot nākotnē – sava snieguma uzlabošanai.

Atgriezeniskās saites sniegšana un pieņemšana

Atgriezeniskās saites sniegšana un arī pieņemšana ir nozīmīga mācīšanās kultūras daļa. Tikai tā iespējams godīgi un objektīvi novērtēt kolēģu prasmes, zināšanas un līdzšinējo pieredzi, vienlaikus identificējot tās jomas, kurās vēl augt.

Motivācijas sistēmas izveide

Nekas tā nemotivē tiekties pretī jauniem sasniegumiem kā darba devēja atzinība par lieliski paveiktu darbu, tajā skaitā – par izciliem mācību rezultātiem. Atzinība var tikt izteikta dažādos veidos. Tā var būt publiska uzslava, piešķirts Atzinības raksts, prēmija vai pat amata paaugstinājums. Tas, kādu motivācijas sistēmu izveidot un ieviest, ir atkarīgs no katra uzņēmuma individuāli.

Lai tiktu veicināta mācīšanās kultūra, jābūt pieņemošai, iesaistošai un piesaistošai videi, kas nozīmē gan atbalsta saņemšanu no vadītājiem, gan apmainīšanos ar viedokļiem un dalīšanos zināšanās.

Mācīšanās veidi – daudz un dažādi

Mēs dzīvojam laikā, kad tiek nodrošinātas teju bezgalīgas mācību un pašizaugsmes iespējas. Piemēram:

  • e-kursi: šis ir viens no mūsdienīgākajiem un interaktīvākajiem mācību veidiem, kas pieejams praktiski jebkurā uzņēmumā strādājošajiem, ļaujot ikvienam mācīties sev ērtā laikā, vietā un tempā. Lai to varētu izdarīt, nepieciešama tikai viedierīce un stabils interneta pieslēgums;
  • praktiskās darbnīcas: tās palīdz attīstīt un stiprināt gan tehniskās, gan arī cilvēkprasmes;
  • mentoru un kouča programmas: iespēja mācīties no pieredzējušākiem kolēģiem vai ar uzņēmumu nesaistītiem ekspertiem. Šādu programmu mērķis ir veicināt zināšanu un prasmju attīstību, sniedzot padomus, kā arī daloties zināšanās un personīgā pieredzē;
  • konferences un semināri: dalība šādās aktivitātēs paplašina redzesloku, iedvesmo, ļauj mācīties no nozarē labākajiem, kā arī sniedz iespēju tīkloties un nodibināt jaunus kontaktus;
  • kursu apmeklēšana: kvalifikācijas kursi ir vērtīgs ieguvums ikvienam cilvēkam, neatkarīgi no darba pieredzes un ieņemamā amata. Mēs, BDA, piedāvājam vairāk nekā 250 dažādas mācību iespējas kā pieredzējušiem profesionāļiem, tā arī tiem, kuri vēl tikai sper pirmos soļus sevis izvēlētajā nozarē. Teoriju apvienojot ar praktiskiem uzdevumiem, reāliem piemēriem un vērtīgām diskusijām, tiek iegūtas zināšanas un prasmes, kas pilnveido dzīvi un palīdz sasniegt katra augstāko potenciālu.

Mācīšanās kultūra ir svarīga ikvienā uzņēmumā. Izpēti mūsu daudzveidīgo mācību piedāvājumu un nodrošini saviem darbiniekiem iespēju apgūt tos kursus, kas veicina ikkatra personīgo izaugsmi un sekmē uzņēmuma kopējo mērķu sasniegšanu!